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Registros recuperados : 77 | |
6. | | DUTRA, A. S.; FURTADO, A. A. L.; SILVA, J. P. L. Efeito da pasteurização térmica na qualidade microbiológica do suco de tangerina (Citrus sp.) var. Murcott. Higiene Alimentar, São Paulo, v. 23, n. 170/171, p. 308-309, mar./abr. 2009. Edição dos Trabalhos apresentados no IV Congresso Latinoamericano e X Congresso Brasileiro de Higienistas Alimentos, III Encontro Nacional de Centros de Controle de Zoonoses, II Encontro do Sistema Brasileiro de Inspeção de Produtos de... Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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7. | | GOMES, I. A.; SOUZA, E. F. de; FREITAS-SILVA, O.; SILVA, J. P. L. da. Sobrevivência de Salmonella Enteritidis em maionese de baixa acidez. Revista Higiene Alimentar, v. 29, n. 242-243, mar./abr. 2015. VII Congresso Latino-Americano e XIII Congresso Brasileiro de Higienistas de Alimentos, III Encontro Nacional de Vigilância de Zoonoses e V Encontro do Sistema Brasileiro de Inspeção de Produtos de Origem Animal, 2015, Armação de Búzios, RJ. Alimento, promoção da saúde e compromisso sócio ambiental. Búzios, RJ, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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9. | | GOMES, I. A.; MARKOVÁ, E.; SILVA, J. P. L. da; VENÂNCIO, A.; FREITAS-SILVA, O. Global trends for patulin adsorption: A review. Research, Society and Development, v. 10, n. 6, e58310616162, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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18. | | FRUTUOSO, G. S. C.; TERZI, S. C.; DAMASO, M. C. T.; COURI, S.; SILVA, J. P. L. Implantação de métodos padrão para conservação de fungos filamentosos na coleção de micro-organismos da Embrapa Agroindústria de Alimentos. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 9., 2011, Campinas. Ciência de alimentos e qualidade de vida: saúde, meio ambiente e sustentabilidade: resumos. Campinas: UNICAMP, FEA, 2011. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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19. | | COELHO, C. C. DE S.; FREITAS-SILVA, O.; ALCANTARA, I.; SILVA, J. P. L. da; CABRAL, L. M. C. Ozônio em morangos minimamente processados, uma alternativa ao uso do cloro na segurança de alimentos. Vigilância Sanitária em Debate, v. 3, n. 1, p. 66-66, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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Registros recuperados : 77 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
18/12/2023 |
Data da última atualização: |
18/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 3 |
Autoria: |
MESSIAS, M.; ASOBIA, P. C.; FERREIRA, E. P. de B. |
Afiliação: |
MATHEUS MESSIAS, UFG; PRINCEWILL CHUKWUMA ASOBIA, UFG; ENDERSON PETRONIO DE BRITO FERREIRA, CNPAF. |
Título: |
Economic analysis of rhizobia and azospirilla co-inoculation in common beans. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Bulletin of the National Research Centre, v. 47, 173, Nov. 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1186/s42269-023-01149-z |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Background: Common bean has high production cost, mainly due to the use of inputs like nitrogen fertilizers. An alternative to replace the use of nitrogen fertilizers is the co-inoculation technique. This work aimed to evaluate the economic performance of the co-inoculation of Rhizobium tropici and different doses of Azospirillum brasilense applied at the V2–V3 stage of the common bean. Methods:The economic analysis was carried out based on data from five field experiments in five locations in the state of Goiás in Brazil. Treatments consisted of absolute control (AC), N-fertilizer treatment (NfT), single inoculation of R. tropici (Rt), R. tropici + one dose of A. brasilense (Rt + Ab1l), R. tropici + two doses of A. brasilense (Rt + Ab2l), R. tropici + three doses of A. brasilense (Rt + Ab3l) and R. tropici + four doses of A. brasilense (Rt + Ab4l). The economic analysis was carried out based on prices and market indexes, depending on the grain yield of the different treatments. Results: The best economic performance was obtained by the co-inoculation Rt + Ab3l, which provided the highest average values of gross revenue (2.471 US$ ha−1), net revenue (2.220 US$ ha−1), and benefit–cost ratio (1.4 US$ US$−1). Conclusions: Co-inoculation Rt + Ab3l also showed the lowest production costs (451 US$ ha−1), while the nitrogen treatment with 80 kg ha−1 of N resulted in the highest average production cost (499 US$ ha−1). |
Thesagro: |
Custo de Produção; Feijão; Phaseolus Vulgaris. |
Thesaurus NAL: |
Azospirillum brasilense; Beans; Production costs; Rhizobium tropici. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1159888/1/bnrc-2023.pdf
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Marc: |
LEADER 02192naa a2200241 a 4500 001 2159888 005 2023-12-18 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1186/s42269-023-01149-z$2DOI 100 1 $aMESSIAS, M. 245 $aEconomic analysis of rhizobia and azospirilla co-inoculation in common beans.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aBackground: Common bean has high production cost, mainly due to the use of inputs like nitrogen fertilizers. An alternative to replace the use of nitrogen fertilizers is the co-inoculation technique. This work aimed to evaluate the economic performance of the co-inoculation of Rhizobium tropici and different doses of Azospirillum brasilense applied at the V2–V3 stage of the common bean. Methods:The economic analysis was carried out based on data from five field experiments in five locations in the state of Goiás in Brazil. Treatments consisted of absolute control (AC), N-fertilizer treatment (NfT), single inoculation of R. tropici (Rt), R. tropici + one dose of A. brasilense (Rt + Ab1l), R. tropici + two doses of A. brasilense (Rt + Ab2l), R. tropici + three doses of A. brasilense (Rt + Ab3l) and R. tropici + four doses of A. brasilense (Rt + Ab4l). The economic analysis was carried out based on prices and market indexes, depending on the grain yield of the different treatments. Results: The best economic performance was obtained by the co-inoculation Rt + Ab3l, which provided the highest average values of gross revenue (2.471 US$ ha−1), net revenue (2.220 US$ ha−1), and benefit–cost ratio (1.4 US$ US$−1). Conclusions: Co-inoculation Rt + Ab3l also showed the lowest production costs (451 US$ ha−1), while the nitrogen treatment with 80 kg ha−1 of N resulted in the highest average production cost (499 US$ ha−1). 650 $aAzospirillum brasilense 650 $aBeans 650 $aProduction costs 650 $aRhizobium tropici 650 $aCusto de Produção 650 $aFeijão 650 $aPhaseolus Vulgaris 700 1 $aASOBIA, P. C. 700 1 $aFERREIRA, E. P. de B. 773 $tBulletin of the National Research Centre$gv. 47, 173, Nov. 2023.
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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